Mamy najlepszy na świecie przemysł przetwórczy

– Polska żywność ma już swoją eksportową markę. Światowa Wystawa EXPO ma szansę przybliżyć nas do kolejnego rekordu – powiedział minister Marek Sawicki, który przebywa w Mediolanie.

– Chcemy, aby export produktów rolno-spożywczych pobił w tym roku ubiegłoroczny rekord – dodał minister. – Chcemy, aby udział tego segmentu w całym naszym eksporcie wzrósł z obecnych 13 proc. do 15 proc. i wszedł na drugie miejsce, wyprzedzając przemysł chemiczny.

Podczas trwającej obecnie wystawy światowej EXPO 2015 w Mediolanie odbyło się Międzynarodowe Forum Rolnicze.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki występując na nim, zwrócił uwagę, że Polska 11 lat temu była importerem netto, a teraz jest znacznym eksporterem żywności.

– Zwiększyliśmy jej produkcję o 40 proc. Obecnie 30 proc. naszej żywności eksportujemy do ponad 170 krajów świata – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa.

– Ziemia rolnicza jest w rękach chłopskich, średnia powierzchnia gospodarstwa to 10 ha. W tych gospodarstwach mamy bioróżnorodność, reżimy jakości, produkcję zgodną z wymogami środowiska oraz z wymogami konsumenckimi. Racjonalnie zainwestowaliśmy w modernizację przemysłu przetwórczego dzięki funduszom Unii Europejskiej. To recepta na nasz sukces. Śmiem powiedzieć, że dzięki dobrze wydanym funduszom unijnym mamy najlepszy na świecie przemysł przetwórczy, o czym najlepiej świadczą wyniki jego eksportu – powiedział minister Sawicki, zwracając się do uczestników mediolańskiego forum.
Szef polskiego resortu rolnictwa poruszył również problem marnotrawstwa żywności na świecie.

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru: http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-10-16-czerwca


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły