– Osoby jedzące dużo sera, pijące mleko i jogurty są lepiej chronione przed rakiem jelita grubego. Badania pokazały, że zwiększenie w diecie dziennej dawki wapnia z 600 do 1200 miligramów powoduje zmniejszenie się liczby wykrywanych komórek rozpoczynających przemianę nowotworową. Naukowcy nie potrafią jednak wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje.
– Witamina C i cynk poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych w skórze. Usprawnia to przepływ krwi i dostarczanie komórkom tlenu oraz substancji odżywczych. Produkty bogate w cynk to m.in.: pieczywo z mąki pełnoziarnistej, otręby pszenne, nasiona, drożdże piwne, ryby i skorupiaki. Z kolei źródłem witaminy C są owoce (zwłaszcza cytrusowe), natka pietruszki, papryka.
– Jeśli wokół oczu pojawiają się ciemne obwódki, to znak, że brakuje nam snu lub nieodpowiednio się odżywiamy. Wpływać może też na to złe krążenie krwi lub uczulenie. Należy wówczas stosować kremy mające w swoim składzie arnikę, miłorząb japoński lub kasztanowiec. Pomogą też chłodne kompresy z czarnej herbaty.
– Nie wszystkie kobiety mogą korzystać z hormonalnej terapii zstępczej w okresie menopauzy. Istnieją określone przeciwwskazania. Terapii tej nie zaleca się kobietom, które cierpią na choroby układu krążenia, mają nadciśnienie tętnicze, palą papierosy, cierpią na marskość wątroby, wirusowe zapalenie lub inne schorzenia tego organu. Nie mogą jej stosować kobiety, które chorują na nowotwory hormonozależne: rak piersi, trzonu macicy, jajnika, odbytnicy, czerniak. W grupie tej są też osoby otyłe.
– Po rzuceniu palenia już w pierwszym tygodniu ciśnienie i tętno wracają do normy, a z organizmu usuwana jest cała nikotyna. Poprawia się smak i zdolność odczuwania zapachów. Płuca powoli zaczynają się oczyszczać ze szkodliwych substancji. Po roku od odstawienia papierosów znikają problemy z oddychaniem. Poprawia się również ogólna kondycja organizmu. Łatwiej jest chodzić, biegać. Po 10 latach zmniejsza się o 50 proc. ryzyko zachorowania na raka płuc i zawał serca.
– Otyłość sprzyja rozwojowi wielu schorzeń, między innymi cukrzycy, nadciśnienia, kamicy żółciowej i choroby wieńcowej. Udowodniono, że już 10 proc. nadwaga aż czterokrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kobiety otyłe są dużo bardziej narażone na nowotwory, zwłaszcza piersi i jajnika.