Gruszki źródłem jodu i boru

Gruszki, podobnie jak inne owoce, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają też spore ilości mikroelementów. Coś, co je wyróżnia, to obecność jodu – pierwiastka, który usprawnia pracę tarczycy, oraz boru, który wspomaga mózg, w tym zdolność do koncentracji. Bor ponadto zapobiega utracie wapnia z kości, stąd powinny jeść te owoce zwłaszcza osoby zagrożone osteoporozą. Gruszki zmniejszają aż o 50 proc. ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zapobiegają też rozwojowi nadciśnienia tętniczego, gdyż zawierają duże ilości potasu (116 mg/100 g). Pierwiastek ten hamuje zlepianie się płytek krwi, ograniczając tworzenie się skrzepów. Poprawia to drożność naczyń krwionośnych. Krew może więc swobodniej krążyć, w efekcie spada ciśnienie. Ponadto potas przyczynia się do wydalania sodu z organizmu. Jego nadmiar sprzyja nadciśnieniu i innym chorobom układu krążenia. Potas korzystnie wpływa na pracę serca i układu nerwowego. Wbrew powszechnej opinii gruszki nie są ciężkostrawne.

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-23-29-wrzesnia


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły