– Magnez jest niezbędny do utrzymania prawidłowego rytmu serca, ciśnienia krwi oraz do zapewnienia drożności naczyń krwionośnych. Neutralizuje też szkodliwy cholesterol, zapobiega więc miażdżycy. Pomaga na zmęczenie, senność, rozdrażnienie. Naturalnym źródłem tego mikroelementu są: pieczywo razowe, warzywa strączkowe, mleko, orzechy, czekolada, zwłaszcza gorzka. Obecność tych produktów w diecie pokryje zapotrzebowanie organizmu na magnez.
– Ryzyko osteoporozy rośnie u osób pijących duże ilości kawy. Działa ona moczopędnie i wypłukuje z organizmu minerały niezbędne do budowy kości. Z kolei alkohol upośledza proces powstawania nowych komórek tkanki kostnej. Niekorzystnie działa na kości palenie papierosów. Pogarsza ono wchłanianie potrzebnej kościom witaminy D.
– Wątroba źle znosi późne podjadanie. Po godzinie 19 rozpoczyna proces oczyszczania i dodatkowy posiłek zakłóca ten proces. Nie służą jej potrawy smażone, słodkie ciasta z kremem, czekolada, świeży chleb. Bywa, że nie toleruje kawy, mocnej herbaty, zimnych napojów, niektórych owoców i surowych warzyw. Szkodzi jej zwłaszcza alkohol, który pity w nadmiarze może doprowadzić do marskości wątroby. Osłabia ją ponadto stres i nieodpowiednia pozycja przy jedzeniu.
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-5-11-sierpnia