W czasach, gdy nie znano jeszcze antybiotyków napar z suszonych malin był podstawowym lekarstwem przeciwko gorączce, grypie i przeziębieniom. Także i dziś lekarze zalecają herbatkę malinową jako środek wspomagający leczenie wielu chorób. Owoce te zawierają bowiem kwas salicylowy, który ma działanie antyseptyczne i napotne, gdyż pobudza czynność gruczołów potowych. Są pomocne ponadto w łagodzeniu bólów miesiączkowych. Suszonych liści malin używa się do leczenia biegunek, schorzeń jamy ustnej, krwawień i niektórych chorób skóry. Sok malinowy oczyszcza organizm z toksyn, dlatego jest zalecany przy kuracjach odtruwających i odchudzających. W malinach znajdują się kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, substancje śluzowe, lotne związki zapachowe. Są też bogatym źródłem witamin (C, E, B1, B2, B6) oraz mikroelementów, przede wszystkim potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Z kolei liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne i związki żywicowe.
Malina jak aspiryna
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online