W pęcherzyku żółciowym gromadzi się żółć wytwarzana przez wątrobę. Organizm ją wykorzystuje, gdy musi strawić tłuste, ciężkostrawne pokarmy. Czasami w pęcherzyku powstają kamienie o różnej wielkości – od kilkumilimetrowych do kilkucentymetrowych. Nie wiadomo, co jest tego przyczyną. Gdy dolegliwości pojawiają po zjedzeniu czegoś tłustego, trzeba przejść na dietę, by uspokoić podrażniony woreczek. Wszystkie posiłki powinny być lekkostrawne i zjadane w małych porcjach 5 razy dziennie. W codziennym jadłospisie muszą znaleźć się chude mięso i ryby. Zjadamy je gotowane, duszone bez tłuszczu lub pieczone w folii. Podstawą diety jest ograniczenie błonnika i tłuszczów. Wykluczamy z niej warzywa wzdymające: kapustę, kalafior, cebule, czosnek, brukselkę, ogórki, grzyby, groch, fasolę. Inne jarzyny jemy gotowane lub przecierane.
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru: http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-10-16-czerwca