Artretyzm jest przewlekłą chorobą, w której kwas moczowy i jego sole odkładają się w kościach, chrząstkach i torebkach stawowych w postaci guzków artretycznych. Częściej dotyka mężczyzn i jest następstwem nieprawidłowego odżywiania się, głównie potrawami zawierającymi związki purynowe. Do czynników przyspieszających chorobę należą urazy fizyczne, częste infekcje, krwotoki, nadużywanie alkoholu, niektóre leki. Artretyzm atakuje przed 40. rokiem życia powtarzającymi się napadowymi bólami. W zależności od umiejscowienia rozróżnia się:
• podagrę – atakuje staw śródstopowo-palcowy, najczęściej palucha stopy,
• chiragrę – dotyka stawu rąk, głownie palców,
• gonagrę – atakuje staw kolanowy,
• rachidagrę – atakuje kręgosłup.
Rozpoznanie choroby ułatwia zbadanie poziomu kwasu moczowego we krwi – norma dla osób zdrowych to 3-7 mg/dl.
Nieleczony artretyzm przechodzi w przewlekłe zapalenie stawów, które może doprowadzić do zniekształcenia zaatakowanego stawu i ograniczenia ruchów, a nawet do schorzenia nerek i niewydolności wieńcowej. Przy artretyzmie bardzo ważna jest dieta. Należy z niej wykluczyć mięso wołowe i wieprzowe, wywary z nich, tłuste wędliny, alkohol, mocną herbatę i kawę, kakao, sól, nikotynę, grzyby, fasolę i szpinak. Zalecane są produkty niezawierające związków purynowych: mleko, nabiał, ryż, owoce, miód, białe mięsa, ryby, czereśnie, ziemniaki, pomidory, sałatę, jabłka, marchewkę.