Witamina szczególnie ważna dla kobiet w ciąży

Kwas foliowy wchodzi w skład witamin z grupy B. Jest niezbędny do powstawania czerwonych krwinek. Reguluje rozwój komórek nerwowych, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przewodu pokarmowego, narządów płciowych. Jego niedobór wywołuje zaburzenia trawienne, uczucie przemęczenia, stany niepokoju, lęku, a nawet depresji, bezsenność, problemy z pamięcią, bóle głowy, kołatanie serca. Kwas foliowy odgrywa szczególnie ważną rolę w pierwszych tygodniach ciąży, gdyż jest niezbędny do rozwoju i kształtowania układu nerwowego płodu, zwłaszcza mózgu i rdzenia kręgowego. Odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie przyszłej matki ogranicza ryzyko wystąpienia u dziecka wad rozwojowych. Zaleca się, by kobiety w ciąży profilaktycznie spożywały 0,4 mg dziennie tej witaminy. Niedostateczna jej ilość w organizmie może być spowodowana nieprawidłowym odżywianiem się, odchudzaniem, nadużywaniem alkoholu, paleniem papierosów i innych czynnikami. Stosowanie pigułek antykoncepcyjnych także zmniejsza jej poziom. Zażywając tabletki kwasu foliowego, nie wolno przekraczać dawki 1,5 mg. Jego nadmiar może bowiem powodować utratę apetytu, nudności, wzdęcia. Zawsze lepiej jest dostarczać tę witaminę w naturalnej postaci. Jej źródłem są: otręby pszenne, wątroba, szpinak, bób, kalafior, brokuły, brukselka, groch, szparagi, jaja, soczewica, orzechy, ziarna słonecznika, chleb pszenny pełnoziarnisty, papryka, sałata, banany, pomarańcze, sery, mleko krowie.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły