Pszczoły są w niebezpieczeństwie, wraz z nimi zagrożona jest produkcja żywności i równowaga biologiczna w Europie, bo przecież, większość roślin na naszym kontynencie zapylana jest właśnie przez te owady. Nie pozostaje nic innego, jak zwiększyć nakłady na badania nad nowymi lekami i poprawić koordynację działań chroniących ten, być może już wkrótce zagrożony gatunek.
Pszczoły przynoszą niewspółmierne korzyści unijnej polityce rolnej. Mogą one zostać ocalone jedynie dzięki wspólnym europejskim działaniom przekonuje autor przyjętej przez Parlament rezolucji, Csaba Sándor Tabajdi (Socjaliści i Demokraci, Węgry). Pszczoły zapylają 84 proc. gatunków roślin, tym samym 76 proc. produkcji żywności w Europie zależy od ich aktywności. Z pszczelarstwa żyje ponad 600 tys. obywateli Unii Europejskiej.
Rezolucja nakłania do połączenia wysiłków w badaniu chorób pszczół, ich wyniki powinny być udostępniane laboratoriom, pszczelarzom, rolnikom i przedsiębiorcom. Dofinansowanie badań naukowych na poziomie UE powinno być większe, trzeba też bardziej wspierać laboratoria diagnostyczne i badania terenowe w poszczególnych krajach.
Potrzebne są jednolite unijne standardy gromadzenia danych. Ułatwi to dostęp do informacji o zagrożeniach związanych z umieralnością pszczół.
Firmy farmaceutyczne należy zachęcać do produkowania nowych preparatów (m.in. przeciw warrozie), zaś zasady ich udostępniania powinny być bardziej elastyczne. Trzeba przy tym unikać nadmiernego stosowania antybiotyków, które mają negatywny wpływ na jakość pszczelich produktów oraz powodują wzrost odporności owadów na działanie leków.
Unia powinna wspierać specjalne programy szkoleniowe dla rolników na temat szkodliwego wpływu pestycydów i korzyści ze stosowania do ochrony roślin produktów, które są przyjazne pszczołom. Posłowie zwrócili się również do Komisji Europejskiej o przeprowadzenie badań nad możliwym negatywnym wpływem upraw GMO na umieralność pszczół. KE powinna też monitorować stan zdrowia pszczół w krajach trzecich, wprowadzić surowe wymagania dotyczące zdrowia importowanych zwierząt i kontrolować import produktów, aby uniknąć sprowadzenia egzotycznych chorób, które mogłyby zagrozić pszczołom.
Środki owadobójcze oraz te zwalczające grzyby na uprawach są jedną z przyczyn masowej śmierci pszczół. Miód ma mnóstwo leczniczych i dobroczynnych dla organizmu właściwości. Jeśli gospodarze nie będą jednak przestrzegać karencji w stosowaniu oprysków to, niestety, pszczoły miodne mogą wyginąć, a słodki rarytas zniknie na dobre z naszego menu.
Oprac. Dorota Olech