Imbir jak aspiryna

Właściwości lecznicze imbiru są znane od dawna. Stosuje się go w postaci naturalnej – kłączy, ale też w formie proszku lub olejku eterycznego. Zawarty w imbirze gingerol decyduje o jego smaku, ostrości i ma działanie lecznicze. Jego struktura chemiczna jest zbliżona do aspiryny. Dlatego jest on skutecznym środkiem na bóle głowy i migrenę. Regularne jedzenie imbiru może zmniejszyć częstotliwości i intensywność ataków migreny. Nie powoduje skutków ubocznych. Podobnie jak aspiryna imbir zatrzymuje sklejanie się płytek krwi w grudki. Dzięki temu krew zostaje rozrzedzona i nie tworzą się zakrzepy. Poza tym substancje zawarte w imbirze obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu, dezynfekują jamę utną i łagodzą bóle zębów. Olejki eteryczne zawierają specjalne alkohole – seskwiterpeny. Działają one bakteriobójczo, wykrztuśnie, pobudzają system odpornościowy. Imbir można stosować profilaktycznie przeciwko przeziębieniom, nieżytom gardła oraz infekcjom pokarmowym. Badania udowodniły, że roślina ta jest bardziej skuteczna niż tradycyjne lekarstwa w przypadku choroby lokomocyjnej i mdłości ciążowych. Przed podróżą warto zrobić herbatkę z kilku plastrów imbiru zalanego wrzątkiem. Poczekać 10 minut aż naciągnie i pić posłodzoną miodem. Rozcieńczony olejek imbirowy pomocny jest przy nerwobólach, lumbago, stanach zapalnych stawów. Kąpiele z jego dodatkiem łagodzą reumatyzm, artretyzm, bóle mięśni i bóle pourazowe. W Danii lekarze zalecają chorym na artretyzm spożywanie 5 g świeżego imbiru dziennie lub odpowiednio 1/3 łyżeczki imbiru w proszku.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły