Agnieszka Zając i Michał Balasa pod opieką pani Wioletty Walczyk-Weselak z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach (woj. podkarpackie) wygrali II edycję konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, pokonując 9 pozostałych zespołów. II miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego, zaś III miejsce ZSRCKU w Kościelcu.
Konkurs zorganizował Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów. – Jury konkursowe oceniało potrawy nie tylko pod względem smaku, pomysłowości i sposobu wykonania. Najważniejszym kryterium było wykorzystanie produktów regionalnych. Młodzież wykazała się naprawdę wysoką świadomością produktu, co nas bardzo cieszy – mówi Marek Zagórski, członek jury i prezes EFRWP. – W tej edycji konkursu poziom był naprawdę wysoki, dlatego jury miało trudne zadanie. Musieliśmy spróbować aż trzydziestu potraw i wybrać spośród nich te, które najsmaczniej łączyły tradycję z nowoczesnością – dodaje. I tak np. zwycięzcy konkursu na przystawkę przygotowali tartinki z pasztetem drożdżowym (w trzech smakach: borowikowym, sezamowym i czosnkowym), jako danie główne skrzydełka „maczugi” podane na torciku z pumpernikla i kiszonych ziemniaków w towarzystwie glazurowanej cebulki z marchewką. Jury przypadł jednak do gustu przede wszystkim deser – konfitowana dynia z bakaliami w syropie miodowo-pigwowym podana w chrupiącym koszyczku.
Nagrody wręczono podczas kiermaszu
Główną nagrodę, czyli 5-dniowy kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka wraz z wyżywieniem i zakwaterowaniem, zwycięzcy odebrali podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w warszawskiej „Fortecy” 16 XII. Producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych, zaproszeni z różnych regionów Polski, oferowali tam swoje specjały – w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła. Nie zabrakło pokazów sztuki kulinarnej, warsztatów lepienia pierogów dla najmłodszych i innych atrakcji. Kiermasz poprowadzili Grzegorz Łapanowski – znany kucharz, prowadzący programy i warsztaty kulinarne oraz David Gaboriaud – wybitny francuski kucharz i smakosz. Finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych są podsumowaniem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”. Celem tego projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i tradycyjnych produktów wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej.
Seweryn Pieniążek
Fot. W. Olkusnik