Kapusta od wieków ma zasłużenie ważną pozycję w polskiej kuchni. Jest nie tylko smaczna, lecz także ma duże wartości odżywcze. Warzywo to zawiera niemal wszystkie potrzebne naszemu organizmowi witaminy i biopierwiastki. Szczególnie bogata jest w witaminę C, ma jej więcej niż pomarańcze czy grejpfruty. Dostarcza sporo witaminy E, beta-karotenu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza oraz innych aktywnych substancji. Od lat wykorzystuje się też właściwości lecznicze kapusty. Świeży sok z niej pomaga przy anemii, egzemie, wrzodach żołądka, nieżycie jelit, bólach reumatycznych, a nawet wyczerpaniu nerwowym. Kurację zaczyna się od wypijania jednej łyżki soku, a następnie stopniowo zwiększa się jego ilość do 1-2 szklanek dziennie. Sok powinien być zawsze świeżo wyciśnięty, nie należy go przechowywać, gdyż traci swe cenne właściwości. Przy wielu schorzeniach ulgę przyniosą okłady z liści kapusty. Najsilniejsze działanie mają liście zewnętrzne. Należy je umyć, osuszyć i lekko rozbić lub zmiękczyć wałkiem do ciasta. Tak przygotowane liście przykłada się na chore miejsca. Kapuściane kompresy pomagają przy bólach reumatycznych, zapaleniu oskrzeli, bólach wątroby, nerwobólach oraz przy zapaleniu zatok lub migdałków u dzieci. Na chore miejsca przykłada się rozbite liście i ciepło owija, uprzednio trzeba posmarować skórę oliwką, by nie doszło do jej podrażnień.
Kapuściane kompresy
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online