Tak powinno wyglądać typowe polskie śniadanie

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej Euro 2012 to nie tylko piłkarskie święto, na które czekają kibice. Jest to również doskonała okazja do promocji wyjątkowej, smakowitej polskiej kuchni i rodzimych produktów wysokiej jakości wśród gości i turystów, którzy odwiedzą nasz kraj w czasie zbliżającego się turnieju.

Akcję promującą polską żywność pod hasłem „Polska smakuje” prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W czasie spotkania z przedstawicielami mediów, które odbyło się 28 maja br. w ogrodzie ministerstwa, szef resortu rolnictwa Marek Sawicki powiedział, że na przybyłych na mecze gości będą czekały tradycyjne polskie jabłka i truskawki, a także rogale świętomarcińskie i soki. Promocja tych produktów, polegająca na prezentacji i degustacji, prowadzona będzie w miastach-gospodarzach turnieju, czyli Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu. Produkty związane z danym regionem będą rozdawane na lotniskach i dworcach kolejowych w dniach, w których będą rozgrywane mecze.

Podczas konferencji prasowej zaprezentowane zostało również „Polskie śniadanie”, czyli potrawy i produkty wyłonione w drodze konkursu w myśl idei przyjęcia turystów zdrowym, polskim jedzeniem. Sawicki dodał również, że polskie śniadanie zostało stworzone specjalnie z myślą o zagranicznych kibicach, którzy przybędą do naszego kraju na Euro 2012. – Turyści, którzy będą poznawali polską gościnność i serdeczność, byliby nie w pełni usatysfakcjonowani, gdyby nie posmakowali najlepszych produktów żywnościowych, jakie wytwarzają polscy rolnicy, jakie przygotowuje i podaje do sprzedaży przetwórstwo rolno-spożywcze – podkreślił minister rolnictwa.

O produktach, które będą podawane w czasie tradycyjnego, polskiego śniadania opowiadał znawca kuchni, restaurator Adam Gessler. Podkreślił, że w porównaniu do mieszkańców innych krajów, Polacy spożywają z rana obfitsze posiłki. – Są to wędliny i sery, konfitury, miody, jaja i chleb, dlatego posiłki skomponowane z takich produktów mogą być jedzone nawet przez cały dzień – przekonywał Gessler.

Menu polskiego śniadania wyłonione w drodze konkursu, to pięć propozycji, które otrzymały największą liczbę głosów. Są to: twaróg z nowalijkami – jogurtem, rzodkiewką, szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem podawane z pieczywem; jajecznica ze szczypiorkiem na maśle; drożdżowe bułeczki z masłem, gęstym musem jabłkowym, miodem lub twarożkami; talerz polskich wędlin: szynka różowa, szynka biała, pasztetowa, kiełbasa wiejska; jajka na miękko od kurki zielononóżki kuropatwianej z masełkiem ubitym z mleka krowy polskiej nizinnej z odrobiną kamiennej soli z Wieliczki.

Konkurs na menu polskiego śniadania to wspólna inicjatywa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Spółki PL.2012. Celem konkursu było wybranie menu polskiego śniadania – czyli prezentacja polskich tradycji kulinarnych wśród gości i turystów – i jego promocja przez resorty, m.in. poprzez zachęcenie restauratorów do umieszczenia „Polskiego śniadania” w swoich jadłospisach.

Dariusz Żakiewicz


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły