Choroba duhringa a spożywanie glutenu

Choroba Duhringa często nazywana jest skórną postacią celiakii – nietolerancji glutenu. Jest to rzadkie i przewlekłe opryszczkowe zapalenie skóry. Charakteryzuje się mocno swędzącymi pęcherzami, które pojawiają się na łopatkach, kolanach, łokciach i pośladkach. Jej dokładna przyczyna nie jest znana, jednak często wiąże się ją z niezdolnością do trawienia glutenu oraz genetyczną predyspozycją. Objawy mogą być różne, często jednak pojawia sie wysypka, pęcherze na skórze, wypełnione płynem, zmiany przypominające pokrzywkę, intensywnie zaczerwieniona i swędząca skóra, ciemne przebarwienia. Większość osób z opryszczkowym zapaleniem skóry ma również zwiększoną wrażliwość na gluten. U osób tych występują więc również objawy związane z nietolerancją tego białka: dolegliwości ze strony układu pokarmowego, niedokrwistość, czy osłabienie. Leczenie polega przede wszystkim na przyjmowaniu antybiotyku. Drugim bardzo ważnym postępowaniem jest również surowa dieta bezglutenowa, która pomaga wyeliminować wysypkę oraz zapobiega wewnętrznym uszkodzeniom związanym ze spożyciem tego białka….

TEKST: Paula Kobielska


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …