Choroba duhringa a spożywanie glutenu

Choroba Duhringa często nazywana jest skórną postacią celiakii – nietolerancji glutenu. Jest to rzadkie i przewlekłe opryszczkowe zapalenie skóry. Charakteryzuje się mocno swędzącymi pęcherzami, które pojawiają się na łopatkach, kolanach, łokciach i pośladkach. Jej dokładna przyczyna nie jest znana, jednak często wiąże się ją z niezdolnością do trawienia glutenu oraz genetyczną predyspozycją. Objawy mogą być różne, często jednak pojawia sie wysypka, pęcherze na skórze, wypełnione płynem, zmiany przypominające pokrzywkę, intensywnie zaczerwieniona i swędząca skóra, ciemne przebarwienia. Większość osób z opryszczkowym zapaleniem skóry ma również zwiększoną wrażliwość na gluten. U osób tych występują więc również objawy związane z nietolerancją tego białka: dolegliwości ze strony układu pokarmowego, niedokrwistość, czy osłabienie. Leczenie polega przede wszystkim na przyjmowaniu antybiotyku. Drugim bardzo ważnym postępowaniem jest również surowa dieta bezglutenowa, która pomaga wyeliminować wysypkę oraz zapobiega wewnętrznym uszkodzeniom związanym ze spożyciem tego białka….

TEKST: Paula Kobielska


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Zatrucia grzybami

    W Polsce rośnie ponad 2 tys. gatunków grzybów, z czego tylko 150 nadaje się do spożycia. Jemy je głównie z …

  • Samorząd terytorialny w pigułce

    System samorządu w Polsce Na czym polega misja gminy? Gmina jako podstawowa jednostka samorządu terytorialnego odpowiada za wszystkie sprawy o …

  • Przasnyskie starostwo nie zwalnia tempa

    Powiat przasnyski, zgodnie z założeniami reformy administracyjnej z 1998 r. pozbawiony jest praktycznie udziału w podatkach i daninach państwowych. W …