Głód soli – kiedy mamy z nim do czynienia

Każdy z nas chyba wie, że gdy stoi przed nami otwarta paczka orzeszków czy chipsów nigdy nie kończy się na jednym czy dwóch. Zazwyczaj kończymy, gdy zniknie cała zawartość opakowania. Niektórzy uważają, że ten rodzaj głodu wiąże się z niedoborami w organizmie. Jednak w większości przypadków głód soli wynika ze stresu, nudy czy rozwijających się w organizmie chorób. Jeśli zaobserwujesz, że każdego dnia sięgasz po produkty, które zawierają dużo soli, bardzo prawdopodobne, że masz do czynienia z jedną z czterech przyczyn tego stanu.

Pierwszą jest stres. Chcąc zmniejszyć napięcie w organizmie, wielu z nas serwuje sobie swoje ulubione potrawy. Pomyśl, czy po ciężkim dniu nie masz ochoty usiąść na kanapie z paczką czipsów? To właśnie po słone przekąski sięgamy najczęściej odpoczywając przed telewizorem.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak rozmawiać z dziećmi o wojnie?

    Gdy uczniowie wrócili do szkół po pandemii planowaliśmy kolejne działania, zajęcia rozmowy, które będą wspierały dzieci po długim, dwuletnim już …

  • Urodziny Macieja Rataja. Pamiętamy!

    19 lutego w 1884 r. we wsi Chłopy pod Lwowem urodził się Maciej Rataj. Był pierwszoplanowym parlamentarzystą i politykiem II …

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …