Głód soli – kiedy mamy z nim do czynienia

Każdy z nas chyba wie, że gdy stoi przed nami otwarta paczka orzeszków czy chipsów nigdy nie kończy się na jednym czy dwóch. Zazwyczaj kończymy, gdy zniknie cała zawartość opakowania. Niektórzy uważają, że ten rodzaj głodu wiąże się z niedoborami w organizmie. Jednak w większości przypadków głód soli wynika ze stresu, nudy czy rozwijających się w organizmie chorób. Jeśli zaobserwujesz, że każdego dnia sięgasz po produkty, które zawierają dużo soli, bardzo prawdopodobne, że masz do czynienia z jedną z czterech przyczyn tego stanu.

Pierwszą jest stres. Chcąc zmniejszyć napięcie w organizmie, wielu z nas serwuje sobie swoje ulubione potrawy. Pomyśl, czy po ciężkim dniu nie masz ochoty usiąść na kanapie z paczką czipsów? To właśnie po słone przekąski sięgamy najczęściej odpoczywając przed telewizorem.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Polacy mają 2 biliony odłożonych pieniędzy

    Oszczędni śpią spokojnie Po raz pierwszy aktywa finansowe Polaków, czyli oszczędności, są wyższe niż roczny PKB kraju. Suma może robić …

  • 5 pytań o ubezpieczenie upraw na wiosnę

    Co trzeba wiedzieć, żeby zabezpieczyć uprawy skutecznie i nie przepłacić? Współczesne gospodarstwo rolne w niewielkim stopniu przypomina to sprzed lat, …

  • PSL w Powiecie Lubelskim

    Dobry gospodarz – aktywny samorząd Powiat lubelski to 16 gmin położonych wokół Lublina, największego po wschodniej stronie Wisły miasta wojewódzkiego. …