Głód soli – kiedy mamy z nim do czynienia

Każdy z nas chyba wie, że gdy stoi przed nami otwarta paczka orzeszków czy chipsów nigdy nie kończy się na jednym czy dwóch. Zazwyczaj kończymy, gdy zniknie cała zawartość opakowania. Niektórzy uważają, że ten rodzaj głodu wiąże się z niedoborami w organizmie. Jednak w większości przypadków głód soli wynika ze stresu, nudy czy rozwijających się w organizmie chorób. Jeśli zaobserwujesz, że każdego dnia sięgasz po produkty, które zawierają dużo soli, bardzo prawdopodobne, że masz do czynienia z jedną z czterech przyczyn tego stanu.

Pierwszą jest stres. Chcąc zmniejszyć napięcie w organizmie, wielu z nas serwuje sobie swoje ulubione potrawy. Pomyśl, czy po ciężkim dniu nie masz ochoty usiąść na kanapie z paczką czipsów? To właśnie po słone przekąski sięgamy najczęściej odpoczywając przed telewizorem.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Zatrucia grzybami

    W Polsce rośnie ponad 2 tys. gatunków grzybów, z czego tylko 150 nadaje się do spożycia. Jemy je głównie z …

  • Samorząd terytorialny w pigułce

    System samorządu w Polsce Na czym polega misja gminy? Gmina jako podstawowa jednostka samorządu terytorialnego odpowiada za wszystkie sprawy o …

  • Przasnyskie starostwo nie zwalnia tempa

    Powiat przasnyski, zgodnie z założeniami reformy administracyjnej z 1998 r. pozbawiony jest praktycznie udziału w podatkach i daninach państwowych. W …