Estragon – lekarstwo na stany zapalne

Estragon to niezwykle aromatyczna roślina, która jest źródłem wielu witamin, m.in. witaminy A ( ma pozytywny wpływ na wzrok oraz skórę) i witaminy C (doskonały antyutleniacz, wzmacnia odporność). Dodawanie jej do potraw nie sprawi, że nasze ciśnienie się podniesie, jak to ma miejsce w przypadku używania soli. Dodatkowo, estragon nie przyczynia się do wypłukiwania soli mineralnych z potraw. Jeśli chodzi o jego lecznicze aspekty, estragon poprawia apetyt, usprawnia procesy trawienne w naszym organizmie, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie oraz jest pomocny w walce z niektórymi pasożytami. Roślina ta działa także moczopędnie, niweluje dolegliwości reumatyczne, skazy moczanowej oraz artretyczne.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Z dziejów Uniwersytetu Wileńskiego

    Wilno – jedna ze stolic Rzeczypospolitej. Miasto szesnastu królów polskich, a zarazem wielkich książąt litewskich. Miasto Skargi, Mickiewicza i Słowackiego, …

  • Rekomendacje dla gmin dotyczące meldunku na pobyt czasowy

    MSWiA za pośrednictwem wojewodów, skieruje do organów gmin, wystąpienie zawierające rekomendowany sposób postępowania w niektórych sytuacjach dotyczących zameldowania czasowego. Na …

  • Ksylolit – czy wiesz co to?

    Cukier ksylitol jest jedną z naturalnych alternatyw dla białego cukru. Jest to tzw. alkohol cukrowy, cukier z brzozy. W jego …