Aby mleku wyszło na zdrowie

System kwotowania mleka wprowadzono w 1984 r., by ustabilizować sektor mleczarski, poprzez ograniczenie nadmiaru produktów mlecznych na rynku. Kwotowanie mleka miało więc za zadanie regulować rynek w zakresie produkcji i sprzedaży. To pozwoliło hamować nadprodukcję, ustabilizować ceny na rynku, by dla rolnika była ona opłacalna. Ale z drugiej strony ograniczało to rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka, choć występowały przeniesienia kwot między rolnikami.

Likwidację kwot proponowano już znacznie wcześniej. Była to reakcja na rosnący światowy popyt na produkty mleczne. Polska była przeciwna zniesieniu kwot, gdyż obawiała się, że mogą wystąpić problemy rynkowe szczególnie dla naszych mniejszych producentów. Była wśród 4 krajów (obok Niemiec, Holandii i Irlandii), które notowały najwyższą produkcję mleka (nasz kraj w końcówce kwotowania miał limit 10,56 mld kg mleka) i przekraczały swoje limity.

Cena mleka

Polska należy nadal do czołówki krajów europejskich w produkcji mleka. Dlatego po zniesieniu kwot mlecznych w Polsce wzrosła jego produkcja. Tylko w 2017 r. wzrosła ona o 0,5 mld litrów mleka. Wraz z produkcją mleka pojawiły się również inne trudności eksportu naszego mleka, jak np. blokada eksportowa do Rosji czy mniejszy popyt na produkty mleczne w Azji.

Kinga Beśka-Więcek


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Prywatyzacja przemysłu lotniczego – strategiczny błąd

    Dochodzące sygnały o najprzeróżniejszych problemach związanych z funkcjonowaniem przemysłu lotniczego potwierdzają, że jednym z największych błędów gospodarczych Polski było oddanie …

  • STOP nowotworom w Polsce

    Diagnoza: rak – brzmi dla wielu ludzi na całym świecie niczym wyrok śmierci. Nowotwory, to dramat nie tylko osoby chorującej, …

  • Jak państwo wspiera ekorolników

    O wspieraniu rozwoju rolnictwa ekologicznego Polska, zdaniem NIK ma potencjał, by stać się znaczącym producentem żywności ekologicznej w Europie, ale …