Żywność pod specjalnym nadzorem

Nad bezpieczeństwem tego, co trafia na nasze talerze, kontrolę z urzędu sprawuje państwo. Musi zapewnić taki system nadzoru w łańcuchu „od pola na stół”, byśmy mieli pewność, że to, co zjadamy jest nie tylko smaczne i pożywne, ale przed wszystkim nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Zapewnienie sobie pożywienia jest podstawową potrzebą każdego człowieka. Światowe rolnictwo wytwarza tyle żywności, że z powodzeniem może wystarczyć dla 7 miliardów ludzi na naszym globie. Tak się jednak nie dzieje. Bogata Północ ma jej pod dostatkiem, a nawet za dużo. Stąd nadwyżki żywności, które, jak to było w przypadku UE, stają się problemem. Dlatego wprowadzała limity produkcyjne, by ograniczyć dostawy na rynek niektórych wyrobów. Inaczej jest na półkuli południowej, gdzie około 900 mln ludzi jest niedożywionych lub wręcz głoduje. Tak jest w tzw. czarnej Afryce, gdzie z głodu umierają dzieci. Nie produkcja żywności, lecz jej dystrybucja jest więc problemem, którego świat nie potrafi rozwiązać. Można powiedzieć, że bogate kraje powinny się dzielić tym, co wytwarzają. Same przecież wszystkiego nie skonsumują. W pewnym zakresie tak czynią, wysyłając paczki żywnościowe. Niestety, transporty te często nie docierają do potrzebujących. Są przechwytywane i sprzedawane po takich cenach, że ludzie, żyjący często za jednego dolara dziennie nie mogą pozwolić sobie na kupienie czegokolwiek.

Teresa Hurkała


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Niewystarczająca pomoc dzieciom

    O realizacji zadań opiekuńczo-wychowawczych w domach dziecka Zadania opiekuńczo-wychowawcze realizowane w skontrolowanych przez NIK domach dziecka nie zapewniły wychowankom zindywidualizowanego …

  • Forum Samorządowe „Woda dla Polski”

    NASZE INICJATYWY Forum Samorządowe „Woda dla Polski” 27 czerwca 2022 r. w Pałacu Przebendowskich/Radziwiłłów w Warszawie odbyło się Forum Samorządowe …

  • Geotermia – mamy zasoby, tylko na razie mało z nich korzystamy

    O wykorzystaniu energii wód termalnych dla celów ciepłowniczych Geotermia – mamy zasoby, tylko na razie mało z nich korzystamy Możliwości …