Zapalenie wyrostka robaczkowego – diagnoza i leczenie

Zapalenie wyrostka robaczkowego to problem, który dopada nas znienacka. Bardzo trudno przewidzieć, kiedy nastąpi. Może przydarzyć się każdemu, bez względu na wiek, chociaż częściej przytrafia się pomiędzy 10 a 30 rokiem życia. Według lekarzy, osoby, u których najczęściej dochodzi do zapalenia wyrostka to te, które nie dostarczają odpowiednich ilości błonnika do organizmu oraz te, które przebyły infekcję przewodu pokarmowego. Atak wyrostka może doprowadzić do sklejenia pętli jelit z jelitem ślepym oraz pojawienia się ropni. Pozostawiony bez leczenia może doprowadzić nawet do śmierci. Zapalenie może mieć charakter przewlekły, który przechodzi w stan ostry. Nie należy lekceważyć żadnego bólu brzucha, która towarzyszy nam długi czas lub się nasila.

W pierwszym stadium, chory zazwyczaj skarży się na złe samopoczucie oraz ból w nadbrzuszu. Ból jest narastający i sytuuje się w prawej dolnej części brzucha. Nasila się w trakcie ruchu, słabnie, jeśli chory leży na lewym boku. W kolejnej fazie towarzyszą nudności, wymioty, wysoka temperatura, a także przyspieszone tętno. Mogą się również pojawić problemy z wypróżnianiem.

W sytuacji, gdy ból utrzymuje się przez 4 godziny należy wezwać pogotowie lub w miarę możliwości zgłosić się do szpitala…


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Z dziejów Uniwersytetu Wileńskiego

    Wilno – jedna ze stolic Rzeczypospolitej. Miasto szesnastu królów polskich, a zarazem wielkich książąt litewskich. Miasto Skargi, Mickiewicza i Słowackiego, …

  • Rekomendacje dla gmin dotyczące meldunku na pobyt czasowy

    MSWiA za pośrednictwem wojewodów, skieruje do organów gmin, wystąpienie zawierające rekomendowany sposób postępowania w niektórych sytuacjach dotyczących zameldowania czasowego. Na …

  • Ksylolit – czy wiesz co to?

    Cukier ksylitol jest jedną z naturalnych alternatyw dla białego cukru. Jest to tzw. alkohol cukrowy, cukier z brzozy. W jego …