Szkodliwe połączenia produktów spożywczych

Pewne produkty w połączeniu z konkretnymi składnikami, stają się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. Warto wiedzieć, których produktów nie należy ze sobą łączyć.

Ogórek + pomidor. Ogórek nie jest bogactwem witamin, ani minerałów, jest niskokaloryczny, dlatego uważamy, że jest idealnym składnikiem sałatek. Jednak, przez zawartość w nim askorbinazy (związku, który utlenia witaminę C), pozbędziemy się całej witaminy zawartej w pomidorach.

Herbata + cytryna. Herbata zawiera w sobie duże ilości glinu, który może powodować zmiany w mózgu. W samym naparze, nie przyswaja się on do organizmu. Jednak w połączeniu z cytryną, zamienia się w cytrynian glinu, który jest łatwo wchłaniany. Należy więc unikać spożywania mocnej herbaty z sokiem cytrynowym.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Zatrucia grzybami

    W Polsce rośnie ponad 2 tys. gatunków grzybów, z czego tylko 150 nadaje się do spożycia. Jemy je głównie z …

  • Samorząd terytorialny w pigułce

    System samorządu w Polsce Na czym polega misja gminy? Gmina jako podstawowa jednostka samorządu terytorialnego odpowiada za wszystkie sprawy o …

  • Przasnyskie starostwo nie zwalnia tempa

    Powiat przasnyski, zgodnie z założeniami reformy administracyjnej z 1998 r. pozbawiony jest praktycznie udziału w podatkach i daninach państwowych. W …