Szkodliwe połączenia produktów spożywczych

Pewne produkty w połączeniu z konkretnymi składnikami, stają się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. Warto wiedzieć, których produktów nie należy ze sobą łączyć.

Ogórek + pomidor. Ogórek nie jest bogactwem witamin, ani minerałów, jest niskokaloryczny, dlatego uważamy, że jest idealnym składnikiem sałatek. Jednak, przez zawartość w nim askorbinazy (związku, który utlenia witaminę C), pozbędziemy się całej witaminy zawartej w pomidorach.

Herbata + cytryna. Herbata zawiera w sobie duże ilości glinu, który może powodować zmiany w mózgu. W samym naparze, nie przyswaja się on do organizmu. Jednak w połączeniu z cytryną, zamienia się w cytrynian glinu, który jest łatwo wchłaniany. Należy więc unikać spożywania mocnej herbaty z sokiem cytrynowym.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Polacy mają 2 biliony odłożonych pieniędzy

    Oszczędni śpią spokojnie Po raz pierwszy aktywa finansowe Polaków, czyli oszczędności, są wyższe niż roczny PKB kraju. Suma może robić …

  • 5 pytań o ubezpieczenie upraw na wiosnę

    Co trzeba wiedzieć, żeby zabezpieczyć uprawy skutecznie i nie przepłacić? Współczesne gospodarstwo rolne w niewielkim stopniu przypomina to sprzed lat, …

  • PSL w Powiecie Lubelskim

    Dobry gospodarz – aktywny samorząd Powiat lubelski to 16 gmin położonych wokół Lublina, największego po wschodniej stronie Wisły miasta wojewódzkiego. …