Szkodliwe połączenia produktów spożywczych

Pewne produkty w połączeniu z konkretnymi składnikami, stają się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. Warto wiedzieć, których produktów nie należy ze sobą łączyć.

Ogórek + pomidor. Ogórek nie jest bogactwem witamin, ani minerałów, jest niskokaloryczny, dlatego uważamy, że jest idealnym składnikiem sałatek. Jednak, przez zawartość w nim askorbinazy (związku, który utlenia witaminę C), pozbędziemy się całej witaminy zawartej w pomidorach.

Herbata + cytryna. Herbata zawiera w sobie duże ilości glinu, który może powodować zmiany w mózgu. W samym naparze, nie przyswaja się on do organizmu. Jednak w połączeniu z cytryną, zamienia się w cytrynian glinu, który jest łatwo wchłaniany. Należy więc unikać spożywania mocnej herbaty z sokiem cytrynowym.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Grypa jelitowa – jak uniknąć zarażenia

    Grypa jelitowa oraz grypa żołądkowa to ta sama choroba. Wywoływane są przez te same wirusy i objawiają się tak samo. …

  • Coraz mniej Polski w Unii

    Rozmowa z Czesławem Siekierskim, posłem do Parlamentu Europejskiego, przewodniczącym Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w PE

  • ASF zagraża całej Polsce. Rząd bezradny

    Minister Krzysztof Jurgiel stracił dwa lata, które powinien przeznaczyć na walkę z wirusem afrykańskiego pomoru świń. Rezultat zaniechań jest dramatyczny. …