Szkodliwe połączenia produktów spożywczych

Pewne produkty w połączeniu z konkretnymi składnikami, stają się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. Warto wiedzieć, których produktów nie należy ze sobą łączyć.

Ogórek + pomidor. Ogórek nie jest bogactwem witamin, ani minerałów, jest niskokaloryczny, dlatego uważamy, że jest idealnym składnikiem sałatek. Jednak, przez zawartość w nim askorbinazy (związku, który utlenia witaminę C), pozbędziemy się całej witaminy zawartej w pomidorach.

Herbata + cytryna. Herbata zawiera w sobie duże ilości glinu, który może powodować zmiany w mózgu. W samym naparze, nie przyswaja się on do organizmu. Jednak w połączeniu z cytryną, zamienia się w cytrynian glinu, który jest łatwo wchłaniany. Należy więc unikać spożywania mocnej herbaty z sokiem cytrynowym.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Spotkanie opłatkowe w Tarnowie

    Świąteczna atmosfera nie przeszkadza myśleć o przyszłości Ojczyzny. Dali temu wyraz zebrani w auli im. Wiesława Wody Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego …

  • Asy ludowców w wyborach samorządowych

    Asy ludowców w wyborach samorządowych Liczące się ugrupowania polityczne już w 2014 r. zakasały rękawy i usilnie pracują na dobry …

  • Budowa na terenach zalewowych

    Budując na terenach zalewowych od nowego roku należy uzyskać zgodę na nowych zasadach. Od 1 stycznia 2018 r. szykują się …