Szkodliwe połączenia produktów spożywczych

Pewne produkty w połączeniu z konkretnymi składnikami, stają się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. Warto wiedzieć, których produktów nie należy ze sobą łączyć.

Ogórek + pomidor. Ogórek nie jest bogactwem witamin, ani minerałów, jest niskokaloryczny, dlatego uważamy, że jest idealnym składnikiem sałatek. Jednak, przez zawartość w nim askorbinazy (związku, który utlenia witaminę C), pozbędziemy się całej witaminy zawartej w pomidorach.

Herbata + cytryna. Herbata zawiera w sobie duże ilości glinu, który może powodować zmiany w mózgu. W samym naparze, nie przyswaja się on do organizmu. Jednak w połączeniu z cytryną, zamienia się w cytrynian glinu, który jest łatwo wchłaniany. Należy więc unikać spożywania mocnej herbaty z sokiem cytrynowym.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …