Po zdrowie z jeżówką

jezowkaJeżówka (inaczej echinacea) jest rośliną, która wykazuje wiele leczniczych właściwości. Jej stosowanie zaleca się przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności. Badania naukowców z Cinnecticut wykazały, że jej profilaktyczne stosowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia aż o 35-58 proc. Dzieje się tak, gdyż jeżówka wspomaga proces wychwytywania przez komórki układu odpornościowego bakterii i wirusów oraz pobudza leukocyty do wydzielania substancji antywirusowych. Dzięki stosowaniu echinacei przeziębienie może trwać krócej o półtora dnia, możemy pozbyć się szybciej kaszlu, kataru i bóli głowy. Zażywanie jeżówki powinno trwać ok. 3-4 tygodni. Po tym czasie należy zrobić dwutygodniową przerwę.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Szkodliwe połączenia produktów spożywczych

    Pewne produkty w połączeniu z konkretnymi składnikami, stają się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. Warto wiedzieć, których produktów nie należy ze …

  • Czereśnie – lekarstwo na serce

    Czereśnie składają się w 80 proc. z wody i są bogactwem wielu witamin oraz soli mineralnych. Owoce te bogate są …

  • Dziewanna wielkokwiatowa

    Dziewanna wielkokwiatowa bogata jest w wiele substancji, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz urodę. Są to np. śluzy, …