Po zdrowie z jeżówką

jezowkaJeżówka (inaczej echinacea) jest rośliną, która wykazuje wiele leczniczych właściwości. Jej stosowanie zaleca się przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności. Badania naukowców z Cinnecticut wykazały, że jej profilaktyczne stosowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia aż o 35-58 proc. Dzieje się tak, gdyż jeżówka wspomaga proces wychwytywania przez komórki układu odpornościowego bakterii i wirusów oraz pobudza leukocyty do wydzielania substancji antywirusowych. Dzięki stosowaniu echinacei przeziębienie może trwać krócej o półtora dnia, możemy pozbyć się szybciej kaszlu, kataru i bóli głowy. Zażywanie jeżówki powinno trwać ok. 3-4 tygodni. Po tym czasie należy zrobić dwutygodniową przerwę.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Choroba duhringa a spożywanie glutenu

    Choroba Duhringa często nazywana jest skórną postacią celiakii – nietolerancji glutenu. Jest to rzadkie i przewlekłe opryszczkowe zapalenie skóry. Charakteryzuje …

  • Seniorze dbaj o swoją skórę

    Skóra seniorów jest delikatniejsza – sucha, słabsza oraz cieńsza niż dawniej. Jednym z najczęstszych problemów u osób w podeszłym wieku …

  • Choroba kociego pazura – objawy i powikłania

    Choroba kociego pazura wystąpić może na skutek zadrapania oraz ugryzienia przez kota, rzadziej psa i królika. Wywołuje ją bakteria Bartonella …