Pięć zalet kminku

Kminek to bardzo popularna przyprawa, jednak ze względu na swój specyficzny smak, nie każdy ją lubi. Dlaczego, mimo wszystko, warto włączyć go do diety?

  1. Kminek ma działanie przeciwskurczowe oraz łagodzi wzdęcia. Dzięki zawartemu w nim aldehydowi kuminowemu, pobudza gruczoły ślinowe i ułatwia trawienie pokarmów. Możemy w nim znaleźć także tymol, który aktywizuje produkowanie kwasów oraz enzymów trawiennych.
  2. Kminek bogaty jest w błonnik, który chroni nas przed zaparciami, działa jak środek przeczyszczający. Ponadto wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zarówno dolny, jak i górny odcinek układu pokarmowego jest chroniony przed różnymi infekcjami.
  3. Zawarte w kminku olejki eteryczne mają działanie dezynfekujące, dzięki czemu uśmierzają dolegliwości występujące przy zapaleniu oskrzeli czy astmie. Ziarenka te potrafią rozrzedzić śluz, który zalega w drogach oddechowych i wspomagają wydalenie go z organizmu…

Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …