Pięć zalet kminku

Kminek to bardzo popularna przyprawa, jednak ze względu na swój specyficzny smak, nie każdy ją lubi. Dlaczego, mimo wszystko, warto włączyć go do diety?

  1. Kminek ma działanie przeciwskurczowe oraz łagodzi wzdęcia. Dzięki zawartemu w nim aldehydowi kuminowemu, pobudza gruczoły ślinowe i ułatwia trawienie pokarmów. Możemy w nim znaleźć także tymol, który aktywizuje produkowanie kwasów oraz enzymów trawiennych.
  2. Kminek bogaty jest w błonnik, który chroni nas przed zaparciami, działa jak środek przeczyszczający. Ponadto wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zarówno dolny, jak i górny odcinek układu pokarmowego jest chroniony przed różnymi infekcjami.
  3. Zawarte w kminku olejki eteryczne mają działanie dezynfekujące, dzięki czemu uśmierzają dolegliwości występujące przy zapaleniu oskrzeli czy astmie. Ziarenka te potrafią rozrzedzić śluz, który zalega w drogach oddechowych i wspomagają wydalenie go z organizmu…

Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Szkodliwe połączenia produktów spożywczych

    Pewne produkty w połączeniu z konkretnymi składnikami, stają się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. Warto wiedzieć, których produktów nie należy ze …

  • Czereśnie – lekarstwo na serce

    Czereśnie składają się w 80 proc. z wody i są bogactwem wielu witamin oraz soli mineralnych. Owoce te bogate są …

  • Dziewanna wielkokwiatowa

    Dziewanna wielkokwiatowa bogata jest w wiele substancji, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz urodę. Są to np. śluzy, …