Pięć zalet kminku

Kminek to bardzo popularna przyprawa, jednak ze względu na swój specyficzny smak, nie każdy ją lubi. Dlaczego, mimo wszystko, warto włączyć go do diety?

  1. Kminek ma działanie przeciwskurczowe oraz łagodzi wzdęcia. Dzięki zawartemu w nim aldehydowi kuminowemu, pobudza gruczoły ślinowe i ułatwia trawienie pokarmów. Możemy w nim znaleźć także tymol, który aktywizuje produkowanie kwasów oraz enzymów trawiennych.
  2. Kminek bogaty jest w błonnik, który chroni nas przed zaparciami, działa jak środek przeczyszczający. Ponadto wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zarówno dolny, jak i górny odcinek układu pokarmowego jest chroniony przed różnymi infekcjami.
  3. Zawarte w kminku olejki eteryczne mają działanie dezynfekujące, dzięki czemu uśmierzają dolegliwości występujące przy zapaleniu oskrzeli czy astmie. Ziarenka te potrafią rozrzedzić śluz, który zalega w drogach oddechowych i wspomagają wydalenie go z organizmu…

Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Zdrowie

  • Kilka zasad bezpiecznego opalania

    Nadeszły upały i większość z nas chętnie wychodzi na zewnątrz, by skorzystać z promieni słonecznych. Należy jednak pamiętać, że ich …

  • Menu dla skóry

    Wiele produktów z naszej kuchni może świetnie się sprawdzić w roli kosmetyków. Jednym z nich jest rozmaryn, który ma właściwości …

  • Mleko dla urody

    Mleko znane jest ze swoich właściwości odżywczych oraz pielęgnujących. Stosując je więc w codziennej pielęgnacji, możemy poprawić stan swojej skóry …