Czerwone porzeczki oczyszczają z toksyn

Czerwone porzeczki są dobrym źródłem witamin C i PP, żelaza, garbników i przeciwutleniaczy. Dzięki zawartości dużej ilości potasu (275 md w 100 g) zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i korzystnie wpływają na pracę serca. Z kolei witamina PP reguluje poziom cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych. Porzeczki są bogate w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. Zawierają duże ilości pektyn. Stąd usprawniają pracę jelit, oczyszczają je z toksyn i korzystnie wpływają na obecną w nich florę bakteryjną. Jedzenie tych owoców poleca się osobom cierpiącym na niestrawność, spowodowaną niedoborem soków trawiennych czy niewydolnością wątroby. Czerwone porzeczki są wyjątkowo bogate w witaminę C. Podnoszą więc odporność naszego organizmu. A dzięki obecności witaminy PP, witamina C jest dobrze przyswajana. Owoce te mają właściwości moczopędne. Dlatego polecane są przy leczeniu zapalenia dróg moczowych i zapobieganiu powstawania kamieni nerkowych.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Stres sprzyja otyłości

    Nie tylko złe nawyki żywieniowe, ale także stres powoduje, że ludzie tyją. Może to w jakiś sposób tłumaczyć tak dużą …

  • Dieta przy niedokrwistości

    Niedokrwistość zwykle spowodowana jest niedoborem żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12. Bywa, choć rzadko, że przyczyną jest to, iż szpik …

  • Czosnkowa odżywka przeciwgrypowa

    Czosnek wykazuje wręcz zdumiewające właściwości. Zaleca się go w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, w przeziębieniach, przewlekłych nieżytach górnych dróg oddechowych, …