Moc suszonych owoców

Suszone owoce są uznawane za jedne z najzdrowszych pokarmów w naszej diecie. Doskonałe zdrowie długowieczni mieszkańcy Kaukazu zawdzięczają właśnie im. Suszone śliwki, morele, rodzynki, figi, daktyle zawierają dużo błonnika, co usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi, a dzięki obecności potasu także ciśnienie krwi. Morele są wyjątkowo  bogate w beta-karoteny. To one dostarczają organizmowi elementów do produkcji kwasu retinowego i są znane ze swoich właściwości antynowotworowych. Rodzynki zawierają sporo potrzebnych nam witamin i mikroelementów. Również daktyle mają w swoim składzie dużo witamin, głównie z grupy B. W rodzynkach i daktylach dużo jest boru  – pierwiastka łagodzącego nieprzyjemne objawy menopauzy. Osoby rzucające palenie powinny jeść rodzynki i figi, które niwelują uczucie głodu nikotynowego. Suszone owce mają tylko jedną wadę – są kaloryczne. 100 g moreli to 280 kcal, tyle samo rodzynek – 277 kcal, śliwki niewiele im ustępują – 266 kcal.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …