Uruchamiamy kolejne nabory z PROW

Od 1 do 30 grudnia 2015 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój”. Szczegóły naboru przedstawił 21 października prezes ARiMR Andrzej Gross na specjalnie zwołanej w tym celu konferencji prasowej.

Według Andrzeja Grossa polskie przetwórstwo wyraźnie skorzystało na obecności Polski w Unii Europejskiej. – Do tego sektora „wtłoczono” 6 mld zł z UE, a biorąc pod uwagę wkład własny jest to 12 mld zł. W latach 2007-2013 podpisano prawie 1,8 tys. umów, dzięki którym powstało 341 nowych zakładów, zmodernizowano 906 istniejących zakładów, zakupiono 268 kompletnych linii technologicznych oraz mnóstwo innego sprzętu. Do tego dodać trzeba modernizację oczyszczalni ścieków, kotłowni. To realny efekt tej pomocy. Wiodące sektory przetwórstwa, które dotychczas najmocniej skorzystały z tej pomocy to sektor mięsny, na drugim miejscu jest sektor owoców i warzyw, a pierwszą trójkę zamyka sektor przetwórstwa mleka – wyliczał. – Od momentu wstąpienia Polski do UE zdecydowanie wzrasta potencjał przetwórczy polskiej branży spożywczej, rośnie polski eksport, rośnie produkcja i zapotrzebowanie na nowe technologie, nowe rozwiązania, zapotrzebowanie na jeszcze większą rentowność, jeszcze większą przyjazność dla środowiska. Dlatego podjęliśmy decyzję o uruchomieniu naboru – mówił Gross. „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój”, które zostanie uruchomione w grudniu, jest pewnego rodzaju kontynuacją pomocy rozdzielanej przez ARiMR w ramach działania „Zwiększanie wartości dodanej podstawowe…

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-28-pazdziernika-3-listopada


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Wielkanocne rozważania o żywności

    Bezpieczeństwo żywnościowe Bezpieczeństwo żywnościowe jest złożonym zagadnieniem powiązanym ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, zdrowiem ludności, środowiskiem i handlem. Na globalne bezpieczeństwo …

  • Jaki będzie krajobraz społeczno-ekonomiczny po kolejnej bitwie z epidemią?

    dr Michał SobczakWydział Ekonomiczno-SocjologicznyUniwersytet Łódzki Gdy zostałem poproszony przez Redaktora Naczelnego o napisanie tekstu dotyczącego skutków kolejnego lockdownu, czy też …

  • Niewielu rolników ubezpiecza uprawy

    O wspieraniu środkami publicznymi systemu ubezpieczeń rolniczych System wspierania dopłatami z budżetu państwa ubezpieczeń rolniczych nadal jest mało skuteczny i …