Lubczyk usprawni trawienie

Roślina ta zawiera olejki eteryczne, kwasy roślinne, żywice i goryczkę, co sprawia, że ma właściwości lecznicze. Herbatka z lubczyka przyniesie ulgę przy kłopotach trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Łyżkę suszonych liści należy zalać 1/4 litra gorącej wody i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić. Ciepłą herbatę pijemy małymi łykami w trakcie obiadu i wieczorem. Kuracja powinna trwać 4-6 tygodni. Przy bólach żołądka pomocne jest wino z lubczyka. Pięć czubatych łyżek posiekanego korzenia zalewamy 3/4 litra białego wytrawnego wina i odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając. Po 2 tygodniach napój przecedzamy. Przez miesiąc pijemy do obiadu i wieczorem kieliszek wina. Następnie robimy 6-8 tygodniową przerwę i kurację powtarzamy. Herbatka z korzenia lubczyka łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych. Łyżkę posiekanego korzenia zalewamy 1/4 litra gorącej wody. Po 10 minutach przecedzamy. Pijemy 3 filiżanki tego napoju w ciągu dnia.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …