Ryby chronią przed zawałem

Ryby powinniśmy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Chronią przed zawałem, chorobami układu krążenia, miażdżycą i nowotworami. Białko ryb ma znacznie większą przyswajalność niż białko zwierzęce. Ryby dostarczają ponadto wiele  mikroelementów – selenu, magnezu, fosforu, jodu i witamin – cenna jest zwłaszcza witamina D. Szczególnie polecane są ryby  morskie. Ich tłuszcze, w przeciwieństwie do tłuszczu zwierzęcego, nie zwiększają poziomu złego cholesterolu. Zmniejszają za to stężenie trójglicerydów we krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Już z tego powodu powinniśmy jeść makrele, łososie, halibuty, śledzie, dorsze i tuńczyki. Ludzie spożywający duże ilości potraw rybnych dwukrotnie rzadziej chorują na serce. Uważa się, że tłuste ryby chronią przed rakiem prostaty. Zaobserwowano, że ludzie nie jedzący ryb dwa, a nawet trzy razy częściej zapadali na raka prostaty. Więcej cennych kwasów tłuszczowych znajduje się w konserwach niż w rybach świeżych. 100 g sardynek z puszki zapewni nam ich tyle samo co 750 g świeżego łososia, 1,5 kg leszcza czy 2,5 kg okonia. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują również w oleju. Najwięcej ich jest w lnianym i rzepakowym


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …