Tysiące poszkodowanych gospodarstw

Ze szczątkowych szacunków wynika, że liczba gospodarstw rolnych, które ucierpiały w wyniku suszy w skali kraju, to już setki tysięcy. – W woj. kujawsko-pomorskim ponad 40 tys., w woj. mazowieckim blisko 30 tys. i ponad 70 tys. w woj. podlaskim – mówił minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki na konferencji prasowej 12 sierpnia. W konferencji wzięli także udział prezes PSL, wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński oraz Henryk Majchrzak, prezes Polskich Sieci Energetycznych S.A.

Skutki upalnej, bezdeszczowej aury dotknęły nie tylko producentów rolnych, ale również producentów energii elektrycznej. W efekcie musieli oni częściowo ograniczyć dostawy prądu. Szybko jednak sytuacja się unormowała, o czym z pełnym przekonaniem zapewniał wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński. – Mamy 11 stopień zasilania, co oznacza, że nie tylko gospodarstwa domowe, nie tylko sfera publiczna, ale także zakłady przemysłowe łącznie z energochłonnymi mogą przywrócić pełną, normalną produkcję – mówił wicepremier.

Nieodwracalne skutki suszy

Zdecydowanie jednak tematykę konferencji zdominowała kwestia suszy w kontekście strat w rolnictwie. Zarówno minister Sawicki, jak i wicepremier Piechociński przekonywali, że to poważny problem. Sawicki zwracał uwagę, że największe zagrożenie dotyczy upraw warzyw i kukurydzy. Są też niższe zbiory zbóż jarych i ozimych. Uczestniczący w konferencji wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński podkreślał, że straty w gospodarstwach rolnych przekładają się na straty w całej gospodarce. – Obniżenie zdolności inwestycyjnej gospodarstw rolnych to zmniejszone zakupy materiałów budowlanych, maszyn i urządzeń niezbędnych w prowadzeniu gospodarstwa – przekonywał. Na razie jednak trudno określić dokładne straty rolników. Jak mówił szef resortu rolnictwa, komisje ds. szacowania szkód z powodu suszy pracują w 12 województwach, jest ich łącznie ponad 800. Wkrótce rozpoczną pracę komisje w pozostałych czterech województwach: małopolskim, śląskim, świętokrzyskim, zachodniopomorskim.

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-19-25-sierpnia


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Wielkanocne rozważania o żywności

    Bezpieczeństwo żywnościowe Bezpieczeństwo żywnościowe jest złożonym zagadnieniem powiązanym ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, zdrowiem ludności, środowiskiem i handlem. Na globalne bezpieczeństwo …

  • Jaki będzie krajobraz społeczno-ekonomiczny po kolejnej bitwie z epidemią?

    dr Michał SobczakWydział Ekonomiczno-SocjologicznyUniwersytet Łódzki Gdy zostałem poproszony przez Redaktora Naczelnego o napisanie tekstu dotyczącego skutków kolejnego lockdownu, czy też …

  • Niewielu rolników ubezpiecza uprawy

    O wspieraniu środkami publicznymi systemu ubezpieczeń rolniczych System wspierania dopłatami z budżetu państwa ubezpieczeń rolniczych nadal jest mało skuteczny i …