Dieta bez glutenu

Muszą ją stosować osoby chore na celiakię oraz ze stwierdzoną nietolerancją na gluten. Bywa, że jest konieczna przy nadwrażliwości na ten składnik pokarmu. Podrażnia on jelita, w wyniku czego może dojść do stanu zapalnego. Objawy nadwrażliwości na gluten to: bóle brzucha, uczucie przepełnienia, wzdęcia, osłabienie, bóle głowy, złe samopoczucie. W ostatnim czasie dieta bezglutenowa stała się modna. Stosują ją osoby zdrowe, które chcą skutecznie się odchudzić. Rezygnują z produktów, które zawierają gluten: pszenicy, żyta, jęczmienia. Oznacza to, że z codziennego jadłospisu wykluczają pieczywo pszenne (białe i razowe), ciasta, makarony, pizzę, müsli z płatków śniadaniowych, kasze, otręby pszenne. Ograniczają jedzenie wędlin, pasztetów, kotletów mielonych panierowanych w bułce tartej. Nie jedzą sosów i zup zagęszczanych mąką. Rezygnują z picia kawy zbożowej, piwa i innych alkoholi zbożowych. Ich dieta bogata jest w ziemniaki, ryż, fasole, soczewicę, orzechy, kukurydzę, mięso, ryby, jajka, świeże owoce in warzywa. Są to produkty mało kaloryczne, nic dziwnego, że wagi szybko zaczyna ubywać.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …