Przy kamieniach żółciowych pomaga dieta

W pęcherzyku żółciowym gromadzi się żółć wytwarzana przez wątrobę. Organizm ją wykorzystuje, gdy musi strawić tłuste, ciężkostrawne pokarmy. Czasami w pęcherzyku powstają kamienie o różnej wielkości – od kilkumilimetrowych do kilkucentymetrowych. Nie wiadomo, co jest tego przyczyną. Gdy dolegliwości pojawiają po zjedzeniu czegoś tłustego, trzeba przejść na dietę, by uspokoić podrażniony woreczek. Wszystkie posiłki powinny być lekkostrawne i zjadane w małych porcjach 5 razy dziennie. W codziennym jadłospisie muszą znaleźć się chude mięso i ryby. Zjadamy je gotowane, duszone bez tłuszczu lub pieczone w folii. Podstawą diety jest ograniczenie błonnika i tłuszczów. Wykluczamy z niej warzywa wzdymające: kapustę, kalafior, cebule, czosnek, brukselkę, ogórki, grzyby, groch, fasolę. Inne jarzyny jemy gotowane lub przecierane.

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru: http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-10-16-czerwca


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …