Szparagi dobre dla serca

To warzywo jakoś z trudem przebija się na nasze stoły. Szkoda, bo jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Szparagi są bogate w witaminy Ci E oraz w beta-karoteny, które są jednymi z najlepszych są przeciwutleniaczy. Wzmacniają ścianki żył i chronią je przed osadzaniem się na nich cholesterolu. W warzywach tych jest dużo cennych minerałów, zwłaszcza magnezu i potasu. A to one zapewniają miarową pracę serca. Potas ponadto reguluje ciśnienie krwi. Uaktywnia też enzym, który dostarcza sercu energii podczas większego wysiłku. Zawarta w szparagach asparagina pobudza je do pracy. Z kolei niewielka ilość sodu powoduje, że organizm w naturalny sposób pozbywa się nadmiaru wody. Usuwa też szkodliwe toksyny. Szparagi są zalecane zwłaszcza kobietom w ciąży. Są dobrym źródłem tak potrzebnego im kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym u dziecka. Kwas foliowy służy też samym przyszłym mamom. Z jego udziałem powstają serotonina i noradrenalina odpowiedzialne za siły witalne i nastrój.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły