Jak zachęcić do większego spożycia owoców i warzyw?

Spożycie owoców w 2012 r. (40,92 kg/osoba) spadło w porównaniu z 2002 r. o blisko 8 kg. Niewiele lepiej przedstawia się sytuacja jeśli chodzi o spożycie warzyw i ich przetworów. Porównując rok 2012 (59,52 kg/osoba) z 2002, zauważamy blisko pięciokilogramowy.

Jeśli chodzi o spożycie owoców i warzyw w Polsce, tutaj pozytywnie wyróżniają się jedynie jabłka, których spożycie  w porównaniu do roku 2011 wzrosło.  Dodać trzeba, że jest to wzrost wyraźny o 1,8 kg/os. W przypadku pozostałych owoców i warzyw już tak dobrze nie jest. Jednym z efektów diety pozbawionej tych produktów jest wzrost osób otyłych. Zmienić te tendencje mogą przede wszystkim działania społeczno-edukacyjne. Jednym z nich jest już trzecia edycja ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. W tym roku organizatorzy kierują działania przede wszystkim do rodziców i opiekunów, którzy odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci. – Chcemy aktywnie włączyć rodziców w proces kreowania właściwych postaw żywieniowych u dzieci i pokazać, jak można przekonać je do spożywania warzyw i owoców. W związku z tym, że produkty te odgrywają ogromną rolę w ich rozwoju, nie możemy o nich zapominać komponując codzienne posiłki. Pragniemy też zwrócić uwagę rodziców, że dzieci biorą przykład z nas, dorosłych. Stąd tak ważne jest, by również nasze posiłki były odpowiednio przygotowane – mówi Agnieszka Falba, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”.

Podczas kampanii zaplanowano pikniki „Pora na pomidora” w ramach koncertów Lata z Radiem. W ramach tzw. punktów dietetycznych będzie można skorzystać z porad doradców żywieniowych. Eksperci-dietetycy będą doradzać rodzicom, jak zachęcić dzieci do jedzenia owoców i warzyw oraz tłumaczyć, jak ważne znaczenie w codziennej diecie mają te produkty. W punktach dietetycznych odbywać się będą warsztaty dla dzieci – poprzez rozmowę i zabawy eksperci będą zachęcać najmłodszych do spożywania warzyw i owoców. Warsztatom towarzyszyć będą również gry i zabawy – m.in. w zgadywanie smaków, zapachów czy kształtów tych produktów. W planach jest również udział w Pikniku z Programem Poznaj Dobrą Żywność, organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poza piknikami przewidziane są również pilotażowe warsztaty dla rodziców prowadzone przez ekspertów-dietetyków – we współpracy z wybranymi szkołami i przedszkolami w kilku miastach w Polsce. Podczas warsztatów rodzice dowiedzą się, jak ważne są warzywa i owoce w codziennej diecie dzieci, jakie błędy najczęściej popełniają w zakresie żywienia dzieci, jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców, a także nauczą się, jak przygotować posiłki i skonstruować jadłospis dla dziecka z uwzględnieniem warzyw i owoców.

Opracował Seweryn Pieniążek


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Wielkanocne rozważania o żywności

    Bezpieczeństwo żywnościowe Bezpieczeństwo żywnościowe jest złożonym zagadnieniem powiązanym ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, zdrowiem ludności, środowiskiem i handlem. Na globalne bezpieczeństwo …

  • Jaki będzie krajobraz społeczno-ekonomiczny po kolejnej bitwie z epidemią?

    dr Michał SobczakWydział Ekonomiczno-SocjologicznyUniwersytet Łódzki Gdy zostałem poproszony przez Redaktora Naczelnego o napisanie tekstu dotyczącego skutków kolejnego lockdownu, czy też …

  • Niewielu rolników ubezpiecza uprawy

    O wspieraniu środkami publicznymi systemu ubezpieczeń rolniczych System wspierania dopłatami z budżetu państwa ubezpieczeń rolniczych nadal jest mało skuteczny i …