Zioła ułatwią trawinie

Można jeść wszystko na co ma się ochotę, lecz trzeba przestrzegać pewnych zasad. Nie należy zjadać jednorazową dużych porcji, by dać żołądkowi czas na strawienie pokarmu. Trzeba też stosować przyprawy, które ułatwiają trawienie. Zalecane są zwłaszcza takie zioła, jak majeranek, kminek, estragon, kolendra, cząber, koper. Majeranku nie może zabraknąć w daniach z kapusty i grochu, cząber dobrze jest dodawać do tłustych mięs. Kminek niezbędny jest przy potrawach z roślin strączkowych, a także z kapusty, gdyż likwiduje wzdęcia. Warto dodawać go także do serów, wędlin i sosów mięsnych. Estragon wzmacnia układ pokarmowy. Sproszkowany przyniesie ulgę po ciężkim posiłku. Działanie żółciopędne ma rozmaryn. Koper z kolei pobudza czynność żołądka i zapobiega wzdęciom. Trawienie ułatwia chrzan, a papryka pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …