Orzechy pełne witamin!

Mieszkańcy Kaukazu swą długowieczność zawdzięczają między innymi orzechom, które spożywają niemal co dzień. I wiedzą co robią, gdyż orzechy to prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów, które korzystnie wpływają cały organizm, szczególnie na pracę mózgu. Wystarczy tu wymienić witaminy E i C oraz z grupy B, a z minerałów fosfor, żelazo, magnez, mangan, siarkę, miedź, sód. Nie można nie wymienić rzadko występującego w innych produktach boru. Nawet śladowe jego ilości poprawiają pracę mózgu. Już 150 g orzechów zapewnia dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W 10 g orzechów znajduje się 2,6 mg witaminy E, 130 mg magnezu, 0,9 mg witaminy B6, 620 mg potasu, 13 mg sodu. Niezmiernie cenne są zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe. Niestety, orzechy są ciężkostrawne i mają sporo kalorii:

– 20 łuskanych orzechów laskowych to 140 kcal,

– 5 łuskanych orzechów włoskich to 135 kcal,

– 2 łyżki orzeszków ziemnych to 120 kcal,

– 40 orzeszków pistacjowych to 125 kcal.

Mimo to dla zdrowia powinno się pogryzać, nawet codziennie, kilka orzechów.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły