Wiśnie wzmacniają serce

Wiśnie są dobrym źródłem wielu witamin: C, K, B1, B2, kwasu foliowego oraz wielu mikroelementów, zwłaszcza żelaza, potasu i miedzi. Zawierają też sporo kwasów owocowych i pektyn. Wpływają stabilizująco na pracę serca i chronią przed chorobami układ krążenia. Są ponadto zasobne w przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych. Wiśnie mają wyjątkowe właściwości przeciwzapalne, nawet 10 razy silniejsze niż ibuprofen czy aspiryna. Zawdzięczają to dużej ilości antocyjanów, związków, które nadają im połyskującą, czerwoną barwę. Owoce te powinni jeść zwłaszcza ludzie cierpiący na schorzenia zwyrodnieniowe stawów. Załagodzą stan zapalny oraz zmniejszą dolegliwości bólowe. Zaleca się zjadanie 20 wiśni dziennie. Podobne właściwości ma sok z tych owoców. Działają one korzystnie na skórę. Ujędrniają ją, poprawiają elastyczność i nawilżenie.

 


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …