Opalaj się, ale z umiarem

Intensywne opalanie się jest główną przyczyną nowotworów skóry, w tym najgroźniejszego czerniaka. Nie oznacza to, że powinniśmy uciekać przed słońcem. Ma ono też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Promieniowanie słoneczne pobudza produkcję witaminy D, która jest potrzebna kościom.  Zmniejsza ona ponadto ryzyko choroby serca, chroni organizm przed nowotworami narządów wewnętrznych. Ważne jest to, że witaminy D z syntezy słonecznej nie można przedawkować. Ale dostarcza ją nie tylko przebywanie na słońcu. Jej źródłem są też produkty spożywcze. Najwięcej jej jest w tranie, oleju uzyskiwanym z tłuszczu ryb i ssaków morskich. Dziś zażywa się go w kapsułkach. Bogate w witaminę D są też ryby: makrele, łosoś, dorsz, tuńczyk. Pewne jej ilości znajdują się mleku i jego przetworach. Jednak jej poziom zależy od tego, jak długo krowy przebywały na pastwiskach, a więc na słońcu. Najbardziej zasobne w nią jest mleko i jego przetwory pozyskiwane latem.  Zimą niektóre produkty nabiałowe wzbogacane są w witaminę D.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Jak poradzić sobie z lękiem przed koronawirusem?

    Obecna sytuacja pandemiczna to całkowicie nowa sytuacja. Wymuszone nią zmiany, izolacja, ograniczenie aktywności, poczucie zagrożenia, a także obawy o przyszłość …

  • Gwiazda betlejemska to piękna ozdoba w zimowe dni

    Gwiazda betlejemska to roślina, bez której wielu z nas nie może sobie już wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Poinsecja, czy też …

  • Szczepionka przeciw COVID-19

    – czy to będzie sukces europejskiej polityki badawczej?  Finansowanie badań nad szczepionką przeciw COVID-19, jakkolwiek zapoczątkowane w nadzwyczajnych okolicznościach spowodowanych …