Szykuje się trudny rok dla hodowców trzody chlewnej

Z zapowiedzi Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wynika, że zapowiada się kolejny trudny rok dla producentów trzody chlewnej.

Wyższy poziom cen, który ma zapewnić opłacalną produkcję oraz przerobu żywca wieprzowego przy znacznie wyższych kosztach pasz, będzie trudny do zaakceptowania nie tylko dla konsumentów, ale również dla pozostałych uczestników łańcucha dostaw. Zdaniem ekspertów rok będzie naprawdę trudny, ponieważ efektywność krajowego sektora jest niższa niż w krajach będących naszymi konkurentami, ze względu na duże rozdrobnienie i brak integracji zarówno poziomej jak i pionowej.

(MG)


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Wielkanocne rozważania o żywności

    Bezpieczeństwo żywnościowe Bezpieczeństwo żywnościowe jest złożonym zagadnieniem powiązanym ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, zdrowiem ludności, środowiskiem i handlem. Na globalne bezpieczeństwo …

  • Jaki będzie krajobraz społeczno-ekonomiczny po kolejnej bitwie z epidemią?

    dr Michał SobczakWydział Ekonomiczno-SocjologicznyUniwersytet Łódzki Gdy zostałem poproszony przez Redaktora Naczelnego o napisanie tekstu dotyczącego skutków kolejnego lockdownu, czy też …

  • Niewielu rolników ubezpiecza uprawy

    O wspieraniu środkami publicznymi systemu ubezpieczeń rolniczych System wspierania dopłatami z budżetu państwa ubezpieczeń rolniczych nadal jest mało skuteczny i …